Apple och kvalitet

Jag har länge föredragit Mac framför Windows. Framför allt är det operativsystemet som jag ser som helt överlägset, men även hårdvaran tilltalar mig.

I torsdags läste jag En hyllningstext till en gammal vän på macpro.se, där Joacim hyllar sin trogna 12″ Powerbook:

Det är en dator att lita på, och jag är inte helt säker på om man kan säga det om dagens nya och moderna Apple-datorer…

Jag har också en 12″ Powerbook, och instämmer till fullo. Den senaste månaden har dock varit ett datormässigt helvete, där jag har tvingats använda fem olika maskiner. För någon som organiserar både sitt privatliv och jobb med hjälp av datorn är det en mardröm.

Jag jobbar med digitalfoto, och kände att min Macbook Air inte riktigt orkade med den tunga bildbehandling jag ibland pysslar med, så när Apple presenterade nya Macbook Pro med sjuttontumsskärm kände jag direkt att det var något för mig. Skärmen har bättre upplösning, större färgomfång och är framför allt större. Dessutom får jag mer minne, snabbare processor och ett grymt mycket bättre grafikkort.

Sagt och gjort, den tionde januari beställde jag en Macbook Pro 17″ för ganska precis 30 000 kronor. Sjukt mycket pengar, det är vi nog alla överens om. Den fjärde mars kom den. En väntan på sju veckor och fyra dagar. När jag beställde var leveranstiden mellan tre och fyra veckor. Nåja, alla kan få problem.

Tyvärr hade jag problem med trådlösa nätverk. Testade många olika med samma resultat. Sökte på nätet efter folk med liknande problem utan att hitta något som stämde. Installerade om systemet utan att det blev bättre, så efter en vecka såg jag ingen annan lösning än att lämna in min nya dator på reparation. Nu är den skickad till Malmö för felsökning, och jag har en lånemaskin som för det första är klart sämre än den jag köpt och för det andra inte har mina program och inställningar.

Hur som helst, samtidigt som allt det här skulle jag sälja min Macbook Air. Lämnade in den på service för lite smågrejer; den hade tappat några skruvar från chassit sedan förra gången den var inlämnad, och jag bad dem även skruva åt gångjärnen lite eftersom skärmen flexade lite väl mycket när jag jobbade på tåget. Den hade helt enkelt blivit lite lös och behövde ”efterdras”, precis som en IKEA-säng tänkte jag.

När MBA:n kommer tillbaka är det frid och fröjd, jag återställer den till ursprungsläget och ska packa ner den i kartongen. Då knäcks gångjärnen! Engadget har en artikel om just det här, och berättar även att Apple inte anser att det täcks av garantin då det enligt dem är ett handhavandefel. Min nyservade dator som jag har använt i en dag går sönder, och det är ett handhavandefel?

Så just nu är båda mina dyra macar hos Lanmaster i Malmö på felsökning. Jag har cirka 30 digitalkameror som jag ska testa, och det hade varit trevligt att ha datorn jag köpte just för det ändamålet nu, men icke. Börjar de bråka om Airen blir jag vansinnig, för den tappar ju i värde för varje dag som går. Och min MBP beställde jag för 71 dagar sen, och har hittills använt den i 11 dagar.

Jag räknade ut häromdagen att jag har lagt nästan 90 000 spänn på appleprodukter de senaste fem åren. Tre bärbara pro-macar, tre fyra iPods, en iPhone och mängder av tillbehör som trådlösa basstationer, fjärrkontroller, extra strömadapters och så vidare. Min Powerbook 12″ har jag kvar, och den är fortfarande fantastisk, men den har dödat tre hårddiskar, och för ett år sen gav superdriven upp och en skiva fastnade i den vilket är ett vanligt problem. Min iPod Photo har fått batteriet utbytt, men hårddisken är stendöd. Min Airport Express får värmeslag då och då och dagen efter jag köpte min iPhone gick jag tillbaka med den och klagade på att switchen för ljudlöst läge var konstig och att jag ville byta telefon för att den garanterat skulle gå sönder rätt snart. Svaret var att de måste skicka iväg den på felsökning trots att den uppenbarligen var dålig redan ur kartongen, och det accepterade jag inte. Idag har knappen gått av (!) och jag har fortfarande inte möjlighet att vara utan telefonen i flera veckor.

Sammanfattning:
Powerbook G4 12″: Har havererat tre gånger, fungerar nu men med trasig superdrive
Macbook Air: Trasiga gångjärn, på verkstad just nu. Apple vill inte ta ansvar så hoppet står till garanti på föregående reparation.
Macbook Pro 17″ unibody: WLAN fungerade inte vid leverans, på verkstad sedan en vecka.. ”felsökning”.
iPod 4G 20GB: Såld, vet inte om den lever idag.
iPod Photo 60GB: Batteriet utbytt på goodwill från DS Store. Hårddisken död.
iPod Classic 80GB: Fungerar felfritt.
iPhone 8GB: Switchen för att byta till tyst läge var felande vid leverans, och har nu ramlat bort helt.

Sju dyra produkter varav endast en är felfri. Min första iPod fungerade visserligen bra tills jag sålde den, men den lever knappast idag. För att vara snäll kan vi väl säga att det är två av sju som har fungerat som de ska då.

Så vad kommer ur detta? Jo, trots att jag älskar Mac OS X och fortfarande anser det vara det bästa operativsystemet kan jag omöjligt rekommendera någon att köpa Appleprodukter. Trist men sant, kvaliteten är helt enkelt kass.

..vilket gör mig förbannad, eftersom alternativen knappast är bättre.

 • http://jacobstalhammar.blogspot.com/2009/02/iland.html jacob

  damn, vilken osis. hoppas det löser sig!

  själv puttrar jag på med en pismo med compactflashminne istället för trad. hårddisk (rörliga delar i bärbart = trubbel). har i o för sig en G5 2×2 med 3 gig också, men märkligt nog känns fortfarande os 9 snabbare i responsen (mappöppningar, usb-sticka på skrivbordet, starta word etc)… och ska man bara skriva så… bästa lycka!

 • Martin Westin

  Jag tror du träffade väldigt rätt precis i slutet. Apples kvalitet är kanske inte vad man skulle önska men trots allt ofta bättre än genomsnittet på ”hemelektronik”. Sen håller jag med om att det är sorgligt hur dålig den generella nivån är.

  Min erfarenhet är lite mer possitiv:
  Jag har i jobbet varit ansvarig för att köpa in datorer och en storsatsning kring år 2000 visade trots allt att 20 G3or och G4or håller betydligt bättre än 20 svindyra proffs-workstations (visas kostade 70’000 för en PC med skärm!!!). Efter 4 år var 2 Macar trasiga (nätverkkort, ”logikkrets”) medan alla PC utom 3 hade varit på reparation minst en gång. Vissa flera ggr.

  Min 1 gen. iPod (köpt precis vid lanseringen) funkar faktiskt fortfarande utan åtgärd… men batteritiden gör den inte direkt bärbar längre :)

  Jag tror att har man otur så pajar nästan vad som helst nuförtiden. Såg exempelvis att veckans Plus ska handla om att vitvaror inte längre verkar vara 20års investeringar utan att de buggar och pajas som allt annat.

 • http://jonasn.info jonasn

  @jacob – Lite av poängen med det här inlägget är att det knappast kan bero på otur. Otur är att en burk går sönder, inte samtliga. Och du bekräftar min andra poäng (att det har blivit sämre) lite genom att ha en gammal pismo som puttrar på.. :)

 • http://jonasn.info jonasn

  @Martin Westin – Jag kan verkligen rekommendera att köpa ett tredjepartsbatteri till iPoden. Kostar bara några hundringar. Själv är jag lite sugen på att köpa en ny disk till min Photo 60GB, dels för att använda den som boot-disk till min PB G4 (som bara kan boota via firewire eller den inbyggda disken eftersom superdriven är trasig) och dels för att det underbara tillbehöret “iPod Camera Connector” funkar till den.

 • http://jonasn.info jonasn

  En vecka senare: inget nytt. Lanmaster pratar med Apple om min MBA, men det verkar inte som att det ska gå på garanti (trots att de fått in flera liknande fall). De håller på att ta fram ett kostnadsförslag.
  Angående min MBP har de ingen aning om vad det är för fel på den, men de har beställt ett nytt airportkort.

  Kul att jag har hur mycket jobb som helst just nu och verkligen skulle behöva min dator.

 • http://jonasn.info jonasn

  Uppdatering: Apple bytte hela skärmen på garanti. För er som drabbats av liknande problem rekommenderar jag denna tråd på 99.se:
  http://www.99.se/ibook-macbook-macbook-air/263269-upprop-macbook-air-med-gangjaernsproblem.html