Dansar med vargar

Förra sommaren köpte jag presentkort hos Live It till mig själv för mina SJ Prio-poäng. Presentkorten i sin tur löste jag in mot ”klappa varg”-paket, vilka man även kan köpa direkt från Kolmårdens djurpark. Idag var det äntligen dags.

De sex vargarna i Kolmården är uppfödda på nappflaska och är cirka två år gamla. Det här är vad man vanligtvis ser av dem:
DSC_2954-edit

Men vi fick uppleva dem såhär:
DSC_2762-edit

DSC_2820-edit

DSC_2834-edit

DSC_2850-edit

DSC_2794-edit

DSC_2859-edit

DSC_2861-edit

Vargskötaren Marie var med hela tiden och berättade om just dessa vargar, vargar i allmänhet och de vargar som finns i vilt tillstånd i Sverige. Jag har väl relativt bra koll på rovdjuren, men hade faktiskt ingen aning om att vargen var helt utrotad i Sverige på sextiotalet, och att alla vargar som nu finns i Sverige härstammar från tre djur som vandrat in från Finland/Ryssland. Det gör mig ännu mer skeptisk till jaktlobbyn – vargstammen i Sverige kommer ju att dö ut på grund av inavel om de får skjuta av varg som de önskar. Jag är absolut inte jaktmotståndare, men att de sysslar med viltvård får man ta med en rejäl skopa salt. De sysslar med viltvård när det gagnar deras egna intressen – dvs att skjuta älg.

Min bestämda åsikt är att man får vistas i naturen på naturens villkor. Det gäller såklart både jägarna och fårfarmarna: Vill de duka upp fårbuffé i hagarna får de gärna göra det, men när fåren blir rivna får de hitta sätt att lösa problemet på i stället för att komma och lipa över att det finns för mycket varg, björn och lo i skogen.

DSC_2886-edit

Och slutligen: Hur ser en varg ut när den njuter? Såhär:
DSC_2872-edit