Våra hundar äter Alm

Det här är lite konstigt. Man vet ju att hundar käkar gräs för magens skull och så, men våra hundar äter löv. Från träd. Fast bara Alm.

Det började med att Nikita kom på att det var gott. Fråga mig inte hur det gick till, men hon kommer på grejer ibland. Sen lärde hon Lilly att hitta Alm. Sen lärde hon Smilla också, och nu käkar både Smilla och Nikita Alm så fort de kommer åt.

Varför de gör detta har jag inte riktigt lyckats lista ut. Det finns inte så mycket info på nätet om det, förutom detta:

(Som ett kuriosum kan jag nämna att min hund (en korsning schäfer/labrador) har ätit varje almblad varje sommarmorgon under sin nu 10-åriga tillvaro. Hon är mycket noga med att välja ut rätt blad genom att omsorgsfullt nosa sig fram till det blad hon vill ha. De skall först och främst vara unga, sedan skall de lukta ”rätt” och för det tredje smaka rätt – hon spottar ut bladet om det inte har rätt smak. På hösten brukar det vara litet knepigare att hitta de rätta bladen, men så länge de är gröna och friska hittar hon alltid något som går äta.

Hittat här.

Samma sida berättar även att forskning har visat att djur har förmågan till självmedicinering genom att söka upp och äta de växter som kan hjälpa dem.

Även våra hundar väljer blad mycket noga.

Avslutningsvis en film, såklart: