SJ Internet Ombord – En oanvändbar stund

SJ hävdar att man ska kunna jobba ombord på tågen, vilket stämmer, förutsatt att man inte behöver tillgång till internet. Jag har under en tid roat mig med att göra skärmdumpar för att visa vilken hastighet man kan förvänta sig på tågens internetanslutning.

SJ Skriver om Internet Ombord:

Stabil uppkoppling
För en snabbare och säkrare uppkoppling kombineras olika typer av uppkopplingar. Merparten av tiden surfar du via satellit och då är också bandbredden som störst. Men för att du ska kunna surfa utan avbrott, har vi flera parallella länkar (både 3G och GSM). Så medan tåget kör, letar systemet hela tiden efter den bästa uppkopplingen. Under resan delar ni sedan på upp till 4Mbit/sekund.

För er som normalt inte behöver bry er om sånt här:

  • En kilobyte (kB eller KB) motsvarar 1024 byte.
  • En megabyte motsvarar 1024 kilobyte.

Det går åtta bit på en byte, dvs en megabit per sekund är 125 kilobyte per sekund. De fyra megabit per sekund tågets resenärer delar på är alltså 512 kilobyte per sekund. Normalt mäter man anslutningshastighet i bit, men i mina skärmdumpar nedan står det i byte, därav räkneövningen.

I ungefär 3-5 kilobyte per sekund går det mycket långsamt, vid lägre hastighet än 2 kilobyte per sekund är det ofta omöjligt att surfa alls. Två kilobyte per sekund motsvarar enligt ovan 16 kilobit per sekund. Dagens bredbandsmodem klarar teoretiskt 7,2 megabit per sekund, så det är en bit (!) kvar till bredbandshastighet, kan man säga.

Bilderna nedan visar att det går att komma upp i vettiga hastigheter, men bara ytterst tillfälligt. Dessutom har det varit mycket vanligt under våren att inloggningsportalen är överbelastad (trots att tåget nästan är tomt), vilket gör det omöjligt att komma åt internet.

(Bilderna har tyvärr försvunnit tillfälligt..)